les tueries du Brabant

forum sur les tueries du Brabant
 
AccueilAccueil  PortailPortail  FAQFAQ  S'enregistrerS'enregistrer  Connexion  
Autopassion.net le site dédié à l'automobile créé par ses utilisateurs
Partagez | 
 

 Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI

Aller en bas 
Aller à la page : 1, 2  Suivant
AuteurMessage
KNombre de messages : 8642
Date d'inscription : 15/02/2009

MessageSujet: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Dim 13 Juin 2010 - 18:25

Il y a eu une reconstruction devant la commission et ils y en avaient des programmes de diff. télé.


essayons un peu d'y voir plus clair et de garder les critiques ici sur cette ligne.
mon but a moi c'est de comprendre si les premiers victimes étaient recherchées ou par accident :la famille VDS VDA


Dernière édition par K le Dim 20 Juin 2010 - 11:37, édité 2 fois
Revenir en haut Aller en bas
KNombre de messages : 8642
Date d'inscription : 15/02/2009

MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Dim 13 Juin 2010 - 18:26

a retrouver et mettre ici: la premiere reconstitution , a retrouver.....
Revenir en haut Aller en bas
KNombre de messages : 8642
Date d'inscription : 15/02/2009

MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Dim 13 Juin 2010 - 18:26

le dernier
Revenir en haut Aller en bas
KNombre de messages : 8642
Date d'inscription : 15/02/2009

MessageSujet: KNACK 2010   Dim 13 Juin 2010 - 18:27

Knack Nr22: 40 jaargang 2 tot 8 juni
Document

Nieuwe reconstructie in onderzoek naar de

Bende van Nijvel
'De daders
zijn geen marsmannetjes'

Vijfentwintig jaar na de laatste hold-up van de Bende van
Nijvel lanceert de Cel Waals-Brabant een nieuwe oproep om te getuigen. Heeft dat wel zin? Door details vrij te geven over de laatste dertig uur van de Bende, hopen de speurders nieuwe elementen in te zamelen die een denkspoor kunnen bevestigen. Dat draait vooral rond Franse misdaadbendes actief in het prostitutiemilieu en de wapenhandel. DOORINGRIDVANDAELE
Ik stond op dertig meter van de schutter. Ik kon zijn gezicht niet zien. Maar hij gedroeg zich heel zelfverzekerd. Het leek wel of hem niets kon gebeuren. Hij was naar de straatkant van de parking van de Delhaize aan de Ninoofsesteenweg gewandeld, en schoot daar, van op de hoek, meteen op een voorbijrijdend patrouillevoertuig. Ik vuurde terug, en daarop schoot hij in mijn richting. Ik zie die scène nog zo voor mij. Op de achtergrond hoorde ik niets dan geweren die ratelden. De schutter verdween. Dan werd het vijftien, misschien twintig seconden stil. Dat moment zal ik nooit vergeten.'
Agent Eddy Nevens, die destijds actief was op de interventiedienst van de Aalsterse politie, kan zich de overval op de Delhaize van 25 jaar geleden nog tot in het kleinste detail herinneren. 'Meteen na de stilte kwam een donkere Golf in volle vaart van de parking gereden, met de koffer open. Vermoedelijk was
de schutter erin gesprongen, maar ik zag hem niet. Ik schoot nog drie keer met mijn .38 in de richting van de donkere Golf. Mijn collega schoot één keer.
We zijn er nog achteraan gereden, maar we hebben hem niet meer gezien. Heb ik de zogenaamde 'killer' geraakt? Ik weet het niet, maar getuigen zagen de Golf blijk baar twintig kilometer verder, met twee personen voorin. Mogelijk lag de derde plat omdat hij gewond was.'
Nevens, vandaag hoofdinspecteur verkeersadviezen, vertelt zijn verhaal voor het eerst aan het publiek. Hij was ook de kroongetuige voor de reconstructie die de Cel Waals- Brabant heeft opgezet en liet filmen door VTM.
David Van den Steen was een andere kroongetuige voor de reconstructie. Op 9 november 1985, hij was toen tien jaar oud, verloor hij zijn ouders en zijn zus bij de hold-up. Ze werden voor zijn ogen op de parking doodgeschoten. Zelf liep hij zware verwondingen op aan zijn been, dat nog elke dag verzorgd moet worden.
 
'Ik zat die zaterdag strips te lezen bij de uitgang van de Delhaize ,zegt jo Cami (36), een andere getuige ,
 
, 'toen ik plots hoorde roepen en gillen. We moesten op de grond gaan liggen, schreeuwde iemand. Ik was elf en besefte niet wat er gebeurde. Plots zwaaide de klapdeur open en ik herkende David, een schoolgenoot. Hij kwam van de parking, waar zijn hele familie was doodgeschoten. Hij kwam naast me liggen. Toen de daders bij het naar buiten gaan voorbij kwamen, keek ik nieuwsgierig op. Ze richtten hun geweer op ons, ik riep nog 'Neeee!!'. Maar ze schoten toch. Ik had een schampschot aan mijn hoofd, David had een zware wonde aan zijn been.'
David wilde voor Knack liever niet meer getuigen. Het werd hem te veel, zei hij over de telefoon. Donderdag 3 juni wordt de reconstructie uitgezonden. Dan wordt het afwachten wat een dergelijke enscenering voor het onderzoek nog kan opleveren.
Commissaris Eddy Vos, die het onderzoek naar de Bende van Nijvel leidt, is ervan overtuigd dat ze nieuwe getuigenissen kan losweken. Hij legt uit wat het doel is van de reconstructie.

Eddy Vos:
Met de reconstructie willen we alle feiten van Waals-Brabant nog eens op een rijtje zetten, zowel de eerste reeks die plaatsvond in 1982 en 1983 als de tweede in 1985. Daarbij willen we ook de hypothese naar voren schuiven, dat de Bende er na de hold-up in Aalst van 9 november 1985 mee is opgehouden, vermoedelijk omdat een van de daders werd doodgeschoten of dodelijk werd verwond.
Bovendien hebben we voor de laatste dertig uur ook een 'comfortzone' van de daders kunnen uittekenen: het bos van Houssière in 's Gravenbrakel (Braine-leComte)ó Een comfortzone is een zone waar de daders zich goed voelen en die ze door en door kennen, wat hen een voorsprong geeft wanneer ze eventueel worden achtervolgd. In die zone moeten ze tijdens de laatste dertig uur ook verbleven hebben en er hun auto hebben verstopt. Want een golf GTI die gelinkt is aan meer dan tien doden, zet je niet zomaar onder een boom.
 

Hoe kon u de comfortzone precies afbakenen?

Vo
s: Op basis van getuigen die de daders opmerkten voor en na de feiten, maar ook aan de hand van sporen die ze zelf hebben achtergelaten. Een paar uur voor de holdup in Aalst bijvoorbeeld vonden motorcrossers er de ongeïnde cheques (zie schema, blz. 117) die de daders bij eerdere hold-ups hadden buitgemaakt: die van
Eigenbrakel en Overijse waar ze acht doden maakten. Er lag ook een stukje van een foto die we niet kunnen identificeren, alsook boeken over wapens en munitie.
 

Gelooft u dat er na 25 jaar nog nieuwe getuigen zullen komen opdagen?

Vos:
Ik twijfel daar niet aan. Nadat we in 2003, bijna twintigjaar na de feiten, een oproep tot nieuwe getuigenissen hadden gelanceerd via onder meer het VRT-programma Ooggetuige, liepen er zeer relevante getuigenissen binnen. Op basis daarvan hebben we graafwerken uitgevoerd in het bos van Houssière, wat op zijn beurt een nieuw getuigenis opleverde. Een man had de avond na de overval een donkere auto gezien met twee personen aan de vroegere stortplaats bij het bos. We vermoeden dat ze de 'killer' er begraven hebben, mogelijk nadat ze de nacht voordien door andere getuigen waren opgemerkt en geen tijd meer hadden om zelf een put te delven in het bos. Helaas is dat stort vandaag helemaal dichtgegooid. Daar nu nog gaan graven, is onbegonnen werk.
 

Alle mogelijke graafplaatsen zijn wellicht voorlopig uitgeput?

Vos:
Toch niet, in augustus van dit jaar gaan we opnieuw duiken in het kanaal ter hoogte van de zwaaikom 'Large de Fauquez' . Met een soort van reuzenstofzuiger die alle slib opzuigt en onder water zeeft, het neusje van de zalm in duiktechnologie, hopen we daar alsnog nieuwe elementen naar boven te halen. Eerder al bleek dat de daders daar heel wat materiaal uit verschillende hold-ups hadden achtergelaten: een kogelvrij vest, vermoedelijk dat van de 'killer', de geldkoffer uit de Delhaize in Aalst, een wapen met afgezaagde loop dat gebruikt werd bij de overval op de Waverse wapenhandel Dekaise, alsook nog andere wapens.
 

Mogen we ervan uitgaan dat u, nu u een nieuwe oproep lanceert, een nieuw spoor volgt in het onderzoek?

Vos:
We blijven hoe dan ook diverse sporen opvolgen. Maar veel van onze aandacht gaat vandaag naar het milieu van het Noord-Franse banditisme. We achten het niet uitgesloten dat personen actief in dat milieu bij de hold-ups betrokken waren. Dat er links waren met Frankrijk weten we al lang: de eerste hold-up (in augustus 1982) vond plaats in Maubeuge. Van bij het begin werden ook voertuigen gebruikt met Franse nummerplaten, andere waren voorzien van Belgische nummerplaten, maar daar waren dan weer gaatjes in geboord die overeenkomen met de grootte van een Franse nummerplaat.
Al die feiten hebben we nu gelinkt aan gegevens waarover we beschikten in verband met het Brusselse prostitutiemilieu aan het Noordkwartier. In die periode was dat voor een deel in handen van het NoordFranse gangstermilieu, én het was een doorgeefluik voor wapens. We konden er de hand leggen op een wapen dat vermoedelijk afkomstig was van de overval van de Bende in september 1982 bij de Waverse wapenhandel Dekaise. Een Belgische prostituee legde ook verklaringen af, waaruit bleek dat vermoedelijk NoordFransen betrokken waren bij de hold-up in de Colruyt van Halle in 1983.
 

Op een bepaald moment dacht men dat er afpersing in het spel was. Blijft ook die mogelijkheid nog overeind?

Vos:
Concrete aanwijzingen daarvoor hebben we niet. We hebben ook nooit klachten over afpersing binnen gekregen. Er is in elk geval onnoemelijk veel geweld gebruikt voor een relatief kleine winst. ~
 
 

Vos:
Toch niet, in augustus van dit jaar gaan we opnieuw duiken in het kanaal ter hoogte van de zwaaikom 'Large de Fauquez' . Met een soort van reuzenstofzuiger die alle slib opzuigt en onder water zeeft, het neusje van de zalm in duiktechnologie, hopen we daar alsnog nieuwe elementen naar boven te halen. Eerder al bleek dat de daders daar heel wat materiaal uit verschillende hold-ups hadden achtergelaten: een kogelvrij vest, vermoedelijk dat van de 'killer', de geldkoffer uit de Delhaize in Aalst, een wapen met afgezaagde loop dat gebruikt werd bij de overval op de Waverse wapenhandel Dekaise, alsook nog andere wapens.
Mogen we ervan uitgaan dat u, nu u een nieuwe oproep lanceert, een nieuw spoor volgt in het onderzoek?

Vos:
We blijven hoe dan ook diverse sporen opvolgen. Maar veel van onze aandacht gaat vandaag naar het milieu van het Noord-Franse banditisme. We achten het niet uitgesloten dat personen actief in dat milieu bij de hold-ups betrokken waren. Dat er links waren met Frankrijk weten we al lang: de eerste hold-up (in augustus 1982) vond plaats in Maubeuge. Van bij het begin werden ook voertuigen gebruikt met Franse nummerplaten, andere waren voorzien van Belgische nummerplaten, maar daar waren dan weer gaatjes in geboord die overeenkomen met de grootte van een Franse nummerplaat.
Al die feiten hebben we nu gelinkt aan gegevens waarover we beschikten in verband met het Brusselse prostitutiemilieu aan het Noordkwartier. In die periode was dat voor een deel in handen van het NoordFranse gangstermilieu, én het was een doorgeefluik voor wapens. We konden er de hand leggen op een wapen dat vermoedelijk afkomstig was van de overval van de Bende in september 1982 bij de Waverse wapenhandel Dekaise. Een Belgische prostituee legde ook verklaringen af, waaruit bleek dat vermoedelijk NoordFransen betrokken waren bij de hold-up in de Colruyt van Halle in 1983.

Op een bepaald moment dacht men dat er afpersing in het spel was. Blijft ook die mogelijkheid nog overeind?

Vos:
Concrete aanwijzingen daarvoor hebben we niet. We hebben ook nooit klachten over afpersing binnen gekregen. Er is in elk geval onnoemelijk veel geweld gebruikt voor een relatief kleine winst. ~
Mogelijk planden de daders nog om de bestuurders van de warenhuizen af te persen, maar kwam het nooit zover omdat de 'killer' was omgekomen. Maar dat is niets meer dan een hypothese.

 
Zo zijn er wel meer?

Vo
s: Ik denk in elk geval dat het fout zou zijn om alle feiten onder één noemerte willen plaatsen, en er de facto van uit te gaan dat ze allemaal hetzelfde doel hadden. Het is trouwens ook niet zeker dat de motieven achter de tweede reeks (1985) dezelfde waren als die achter de eerste reeks van twee jaar voordien. Bij de tweede reeks doen de daders hun uiterste best om een link te leggen met de eerste reeks. Dat op zich is al heel verwonderlijk. Welke crimineel haalt het in godsnaam in zijn hoofd
om zelf bewijzen na te laten, voor het feit dat hij bij veertien andere moorden betrokken is! Misschien was het de bedoeling door het verband te leggen, de angstpsychose die de eerste reeks meebracht uit te buiten, om zo het effect te versterken. Maar waarom ze dat deden, is koffiedik kijken.

Ziet u ook grote verschillen tussen de feiten onderling?

Vos:
Sommige zijn inderdaad nauwelijks vergelijkbaar. Denk maar aan de hold-up op het warenhuis in Ukkel bij klaarlichte dag en tegenover een rijkswachtkazerne. Er wordt amper geschoten, de daders dragen geen kogelvrije vesten. Wanneer dezelfde bende echter kort daarna een 'gewone diefstal met inbraak pleegt op de
Colruyt in Nijvel, 's nachts en op een afgelegen plek, doden ze drie mensen onder wie een rijkswachter, en dat voor enkele kilo's koffie en wat litertjes frituurolie. Daartoe dragen ze wapens waarmee ze naar de oorlog kunnen trekken, en die gebruiken ze ook. Bovendien dragen ze kogelvrije vesten. Logisch is dat allemaal niet. Vandaar ook de vraag ofhet in Ukkel en Nijvel wel om dezelfde objectieven draait.

De 'killer' was een psychopaat: misschien verklaart dat ook al een en ander.

Vos:
Minstens een van de drie was een zwaar doorgedreven psychopaat, mogelijk ging het zelfs om drie psychopaten. Sommigen denken aan drie seriemoordenaars, maar die opereren doorgaans alleen en heel uitzonderlijk met z' n tweeën, zoals we dat hebben gezien met de Amerikaanse sniper John Allen Muhammed die in 2002 tientallen doden maakte aan benzinestations. Hij werkte met een kompaan. De Amerikaanse onderzoekers die zich over die zaak bogen en die we hebben ontmoet, achten het weinig waarschijnlijk dat drie personen en vermoedelijk meer dan drie, op die manier hebben kunnen samenwerken.
Ze hadden een heel hechte band: geen van hen heeft de andere ooit verraden of in de steek gelaten.

Vo
s: Hun blinde vertrouwen in elkaar is frappant. Ze zijn ook ongewoon goed op elkaar ingespeeld. Bij ,de overval op de Colruyt van Nijvel bijvoorbeeld vluchtten ze weg met twee voertuigen, een Saab die ze gestolen hadden in Eigenbrakel en de Mercedes van het paar dat ze enkele minuten voordien nog hadden afgemaakt. Tijdens de achtervolging plaatsten de daders zich elk aan een kant van de weg en lieten de politie tussen hen in rijden. Daarop voerden ze een tir croisé, een kruisvuur uit. Kolonels zijn komen getuigen dat het om amateurs moest gaan, want met dergelijke gekruiste schoten hadden ze elkaar wel kunnen doodschieten. Maar precies omdat ze het overleefden, zijn het veeleer 'beroeps'. Ze wisten hoe te reageren in zulke situaties. Op zijn minst moeten ze ooit nog hebben samengewerkt.
Gaat u er nog altijd van uit dat er mogelijk meerdere bendes bij betrokken waren?

Vos:
Op basis van het ballistische onderzoek weten we in elk geval dat als er meerdere bendes waren, ze dezelfde wapens gebruikten. De ene bende zou zijn wapens natuurlijk wel aan de andere hebben kunnen doorgeven, zoals dat gebeurde met leden van de bende van Patrick Haemers. Maar dan nog zijn er de vergelijkbare modus operandi, de gebruikte voertuigen, de voor-
werpen. ~

 
Zoals gezegd, legden de daders ook zelf verbanden tussen de feiten. Toen de Bende in oktober 1983 de Delhaize van Beersel overviel, lieten ze op de parking bijvoorbeeld de achterbank achter van een voertuig dat ze maanden voordien bij een dodelijke overval bij restaurateur Van Camp in Ohain hadden gestolen. Stel dat er al twee bendes waren, dan was er in elk geval één persoon die tot allebei behoorde.

Om hoeveel daders gaat het nu volgens u?

Vos: We gaan uit van drie vaste daders, maar hoogstwaarschijnlijk zijn het er meer. Er zijn ook aanwijzingen dat er meer dan één ploeg meewerkte. In Aalst bijvoorbeeld zagen getuigen dat zowel de Golf alsook een Mercedes aanwezig was. In de laatste auto zaten volgens getuigen drie personen. Dat brengt het aantal op minstens zes.

Beschikt u over concrete namen die u naar voren zou kunnen schuiven?

Vos:_We hebben namen van dadergroepen actief in de milieus die we geciteerd hebben. Hun namen worden onderzocht. We maken daarbij gebruik van DNA-onderzoek. Maar 25 jaar geleden bestond er nog geen DNA-gegevensbank. Als de hypothese klopt dat de 'killer' overleden is, dan zou het kunnen dat we het DNA zoeken van een dode persoon, en dat zal natuurlijk niet veel opleveren.

Stel dat u een dader identificeert, hoever staat u dan concreet?

Vos: (zucht) Dat is het grote probleem met dit onderzoek. Als we een dader kunnen identificeren, kunnen we hem uitnodigen en vragen wat hij heeft gedaan op 9 november 1985 om 19 uur. Maar daar zal nu niet veel meer uitkomen. Daarom zoeken we nieuwe materiële elementen. Op welke plaats, in welk pand hebben de daders geleefd tijdens hun dertig laatste uren? Wie was de eigenaar van dat pand, wie heeft het verhuurd?

U lijkt op zoek naar relatief 'gewone' feiten, als we bedenken hoeveel ingewikkelde hypotheses er in het verleden zijn gevolgd.

Vos: Gewone feiten zijn het zeker niet.
De Bende van Nijvel heeft daarvoor een té uitzonderlijk profiel. Niemand weet bijvoorbeeld waarom ze zoveel geweld gebruikten. Zelfs voor het gruwelijke Noord-Franse gangstermilieu moeten holdups in de eerste plaats veel geld opbrengen.
Anderzijds is het vijf jaar voor de verjaring niet meer het moment om nog nieuwe
theorieën te bedenken. Nu kunnen we alleen nog hypotheses naar voren schuiven als die op reële feiten gebaseerd zijn. Het onderzoek zou je kunnen vergelijken met een boom: de stam zijn de feiten, het sporenonderzoek, de getuigen, de plaats van delict. De takken zijn de hypotheses. Als de takken zwaarder worden dan de stam, valt de boom om. Zo eenvoudig is het. Aan de stam moet je de takken bouwen en niet omgekeerd. .

Kunnen we alle vroegere hypotheses dan naar de prullenmand verwijzen?

Vo s: Zeker niet! We hebben elke hypothese in de mate van het mogelijke uitgezocht. De feiten die ermee gelinkt waren, hebben we nagegaan. Als die niets opleverden, hebben we daaruit niet besloten dat de hypothese vals was, maar wel dat we geen feiten hadden om ze hard te maken.
Voor elke hypothese hebben we trouwens telkens een tijdslijn gemaakt, en hebben we nagegaan welk verband er was met de feiten. Laten we het zo stellen: niemand begaat een delict zonder aanleiding. Toegepast op de hypotheses: wat zou de aanleiding geweest kunnen zijn in het kader van de 'strategie van de spanning'? Die hypothese ging ervan uit dat de Bende
de staat wilde destabiliseren omdat het 'rode gevaar' dreigde. In de periode van de eerste hold-ups werd massaal betoogd tegen de plannen van de regering om kernwapens te installeren in Florennes, als gevolg van het NAVO-dubbelbesluit. Met zijn bloederige aanslagen had de Bende, volgens de hypothese, mogelijk de bedoeling om een angstpsychose te creëren, zodat de bevolking zich uiteindelijk bij het besluit zou neerleggen. Maar de tweede reeks hold-ups begon pas nadat het verdrag al ondertekend was. Daar hield die gedachtegang ook op.

Ondertussen zijn er jaren verstreken en zitten de daders misschien al jarenlang te zonnen op een uitgestrekt strand, ergens in Zuid-Amerika?

Vos: Er zijn aanwijzingen dat mogelijke daders of hun entourage in het buitenland verblijven. Maar alweer, we beschikken niet over de noodzakelijke materiële elementen om daar - momenteel - iets mee te kunnen doen. Het zijn ook 'maar' hypotheses, want mochten er concrete bewijzen zijn, dan zat ik nu in het vliegtuig om hen op te halen.

Het brede publiek denkt dan algauw weer aan een doofpotoperatie?

Vos: Het is simpel: als het een doofpotoperatie is, maak ik er de facto deel van uit. Ik leid het onderzoek, ik heb toegang tot alle gegevens die ooit verzameld zijn. Ik heb de kennis, dus moet ik erbij betrokken zijn. Maar ik ben er niet bij betrokken. Ik heb ook nooit obstructie ondervonden of elementen gezien die erop zouden wijzen dat bepaalde hypotheses niet mochten worden onderzocht. Ook al is de onderzoekscel al sterk afgebouwd, ik weet dat ik op de Magistratuur en de Federale Politie kan rekenen, als ik steun zou nodig hebben.

Hoe slaagt u erin om toch nog gemotiveerd te blijven?

Vos: Luister, de daders zijn geen marsmannetjes. Het zijn mensen van vlees en bloed. Ze hebben niet in een zak rondgelopen. Iemand moet ze gezien of gekend hebben. Iemand moet weten waar ze verbleven hebben. Vijf jaar voor de verjaring ben ik dan ook niet van plan om in een dossier met 28 doden de boeken dicht te doen. De deadline ligt voor mij één minuut voor de verjaring. En dan hebben we nog altijd één minuut.
Revenir en haut Aller en bas
KNombre de messages : 8642
Date d'inscription : 15/02/2009

MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Dim 13 Juin 2010 - 18:49

mon interpretation:

1.:Le policier Nevens arrive au round point et il voit deja des voitures de la police ou
1.1. - rond point (pol)
1.2. - le devant de delhaize (R4 gend)
1.3. - nulle part

2.:un group 1.2. lui renseigne ou pas :" c'est a arrière ,nous on garde le devant"

3.: à pied (son collegue suit en camionette) ou en camionette ils s'approchent ensemble

4.: Il se garent qq part avant les 30 mètres de la sortie du Parking du Delhaize et Nevens va un peu plus et est depassé par un camionette x qui see garent qq parts


puis l'histoire de Nevens:


Citation :
Ik stond op dertig meter van de schutter. Ik kon zijn gezicht niet zien. Maar hij gedroeg zich heel zelfverzekerd. Het leek wel of hem niets kon gebeuren. Hij was naar de straatkant van de parking van de Delhaize aan de Ninoofsesteenweg gewandeld, en schoot daar, van op de hoek, meteen op een voorbijrijdend patrouillevoertuig. Ik vuurde terug, en daarop schoot hij in mijn richting. Ik zie die scène nog zo voor mij. Op de achtergrond hoorde ik niets dan geweren die ratelden. De schutter verdween. Dan werd het vijftien, misschien twintig seconden stil. Dat moment zal ik nooit vergeten.'
Agent Eddy Nevens, die destijds actief was op de interventiedienst van de Aalsterse politie, kan zich de overval op de Delhaize van 25 jaar geleden nog tot in het kleinste detail herinneren. 'Meteen na de stilte kwam een donkere Golf in volle vaart van de parking gereden, met de koffer open. Vermoedelijk was
de schutter erin gesprongen, maar ik zag hem niet. Ik schoot nog drie keer met mijn .38 in de richting van de donkere Golf. Mijn collega schoot één keer

on constate que Nevens qui se memorise bien les details ds cet article n'est pas du tout suivi ds cette reconstruction de Vos sur VTM-RTL TVI

donc visite sur les lieux s'impose
Revenir en haut Aller en bas
KNombre de messages : 8642
Date d'inscription : 15/02/2009

MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Dim 13 Juin 2010 - 19:06Grotere kaart weergeven" />alost


Si vous avez google earth installé vous voyez alors le parking
de vue d'oiseau.

Nevens a du se trouver a mi chemin entre le parking et le rond point donc il n'avait pas vu sur le parking lui même je pense.

vue quil n'avait pas couverture sauf si le camionette qui l'a dépasse c'est approche de cette sortie.

Il me semble que en face du pompe d'essence il y avait aussi des policiers cachés (derrière un contenaire de verres) qui avait vu sur ce parking mais n'ont pas tirer .

Il n'y a pas de trace de cette camionette qui soi disant bloquait à moité la sortie de ce parking.

Le resto de maintenant était un café je pense ds laquel des temoins se sont refugiés.
Revenir en haut Aller en bas
KNombre de messages : 8642
Date d'inscription : 15/02/2009

MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Dim 13 Juin 2010 - 19:27

Revenir en haut Aller en bas
KNombre de messages : 8642
Date d'inscription : 15/02/2009

MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Dim 13 Juin 2010 - 19:29

Revenir en haut Aller en bas
KNombre de messages : 8642
Date d'inscription : 15/02/2009

MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Dim 13 Juin 2010 - 19:37

A grand Bigard=Groot Bijgaarden un hoome armé traverse l'autoroute

donc direction Bruxelles il a laissé sa propre voiture (1)

un golf(2) qui ne prend pas d'essence est signalé sous la lumière des pompes

une mercedes (3)

ils arivent just in time sans reconnaissance ils attaquent
donc sur place il y avait sur le parking une autre voiture (4)

qui est signalé et qui part du parking (à confirmer)

une petite voiture (5) est signalé par M devant d'où sort un homme : à confirmer.

il y a donc une possibilité que devant et derrière il y avait des hommes et voitures qui faisait le guet avant l'arrivé du Mercedes et le golf.

Je ne crois pas qu'on peut rouler de bigard au delhaize en 15 minutes à petite vitesse (et être dépassé) et arriver à temps si 'il y a rendez vous exactes >>>caduc ???
Revenir en haut Aller en bas
romain garyNombre de messages : 313
Date d'inscription : 10/10/2009

MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Mar 15 Juin 2010 - 11:14

comme je l'ai déjà signalé: l'homme armé au long manteau (d'après un témoin???) qui a traversé l'autoroute pour rejoindre le parking, a dû laisser son auto sur ce parking en direction de Bruxelles.

Alors, hypothèse: après l'attaque de Alost, les tueurs repassent par la station pour y déposer le tueur. Problème: c'est apparemment lui au long manteau qui est remonté par le coffre dans la golf: donc, lui qui a été abattu par Nevens.... lui encore qui a été aperçu par les témoins couché par terre dans le bois de la Houssière...

@K: est-ce que vous pouvez dire que on parle toujours du même homme? Celui dont on retrouvera le manteau dans le canal???

@K: votre remarque sur la présence d'une équipe de reconnaissance est tout à fait pertinente: effectivement, ils n'auraient pas pris le risque de se lancer dans une attaque sans avoir la certitude que la voie était libre.

Problème: quel moyen de communication ont-ils utilisé??? Un message codé par l'équipe de reconnaissance? L'utilisation de talkie-walkie?? (mais ces appareils étaient très encombrants... avec de grandes antennes: les gendarmes auraient pu s'en apercevoir...

Question: en partant de l'hypothèse qu'une équipe de reconnaissance était sur place pour s'assurer que tout était ok, a-t-on des indices (par rapport à d'autres attaques antérieures) de la manière de procéder?
Revenir en haut Aller en bas
KNombre de messages : 8642
Date d'inscription : 15/02/2009

MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Mar 15 Juin 2010 - 20:35

concernant de alost il me faut
-relire les messages de murcielago sur BVN
-relire le site BVN
-relire les doc journaux
et regarder les deux emissions VTM RTL car il ne sont pas identiques non plus

de mémoire lu ailleurs:
-devant il y une petite voiture signalé qui part aussi
-arrière parking:il me semble une voiture part aussi sans être attaqué

-il ya aussi les voitures signalés a un des sorties du bois derrire delhaize près d'un home pour des vieux

- il y a plusieures golf GTI signalé ds les 25km le même soir

-il y a les traces de pneus ds le bois derrière le delhaize

- il y le golf du volé le meme soir et demonté a une cimetiere etc

ramassons les données après on les élimineras si possible.

Avez vous aussi constaté que le dernier émission est parle surtout de la famille qui à été le premier massacrée.

on ne parle pas d'un reconstitution de Braine, overijse ou plus ancien encore.

Moi je pense qu'ils sont près du but.

Vos dit clairement ds knack que ils ont tout fait pour que la vague 2 ressemble à la vague 1.

il me faut rechercher la version francophone pour le mettre à côté du version néerlandais car il me semble qu'il y des differences de traduction.

Ce que je comprends pas qu'il sont arrivés à Alost "just in time" pour attaquer la famille VDA VDS

cela affaiblit l'hypothèse de "cadavris excellentis" mais à l'envers cela peut aussi indiquer le hyper organisation pour camoufler le massacre en massacre des TBW et donc pas meurtre...

lire bien aussi le témoignage du grand père.
Revenir en haut Aller en bas
KNombre de messages : 8642
Date d'inscription : 15/02/2009

MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Mar 15 Juin 2010 - 20:38

Citation :
L'utilisation de talkie-walkie??

les CB's c'était 27Mhz mais il existait aussi dejà le 144-146MHZ et même autour 445MHZ je pense
tout depend de la distance qu'on veut parcourir.
Revenir en haut Aller en bas
Marlair Jean-ClaudeNombre de messages : 477
Date d'inscription : 20/06/2008

MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Mer 16 Juin 2010 - 8:42

Romain,

- Mr Vos insiste: 6-7 exécutants = 2 équipes.
- Une Equipe de Reconnaissance,suggérez-vous ? Cela va se soi !
- talkie-walkie ? PAS impossible
- Les CB's étaient en pleine vogue dans les années 80. Des voitures équipées de ces antennes ? Il devait y en avoir pas mal sur le parking du Delaize ce soir-là. Et qui les auraient empêchées de quitter les lieux ?

Cordialement.
Revenir en haut Aller en bas
romain garyNombre de messages : 313
Date d'inscription : 10/10/2009

MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Mer 16 Juin 2010 - 9:12

ad K: "ils ont tout fait pour que la vague 2 ressemble à la vague 1"

Que suggérez-vous? Si ils ont imité la première vague sans en être les auteurs, comment expliquer la balistique en partie commune aux 2 vagues?????

"On parle surtout de la première famille qui a été massacrée à Alost".

Effectivement, il s'agit de camper le décors dans le jargon journalistique, il s'agit de captiver en quelque sorte le téléspectateur sur le registre de l'émotionnel. C'est un point de vue journalistique, typique des chaines commerciales (et ce n'est pas une critique). Une fois que le téléspectateur a son attention attirée, qu'il est ému par la situation, il est en quelque sorte "accroché" et donc, l'émission peut se poursuivre en abordant le "fond" plus explicatif.

Je pense que la stratégie de l'équipe télévisuelle a été d'ancrer ces tueries dans le présent: de montrer qu'elles ont encore un lien avec 2010. Et donc, le témoignage des survivants est à ce titre la "tête de pont", le guide vivant qui va nous permettre de replonger dans le passé. Ce lien entre le passé et le présent est une constante dans l'émission: le témoignage du nouveau greffier, etc... Tout porte à faire croire que ce passé n'est pas révolu. Et donc, dans ce cadre, créer une ambiance propice pour inciter des témoins à se manifester.

Ad Jean-Claude: le problème des CB's c'est qu'elles nécessitaient de grandes antennes: or, sur la golf des attaquants, il n'y en avait point! (le gendarme n'aurait pas manquer de noter ce détail, je pense).

Comment ont-ils communiqué???? Reste par exemple la présence d'une seconde équipe en renfort au cas où çà tournerait mal, qui reste tapie dans l'ombre pour prendre à revers un feu de riposte de gendarmes (on pense à l'affaire Dekaise). Ou alors, la présence d'un véhicule connu des tueurs à un tel endroit (l'entrée du magasin, p. ex.) aurait pu indiquer que la voie était libre ou non... alors, pas besoin de CB's.

Le fait qu'ils aient attendu le 3eme homme à Grand-Bigard un peu trop longtemps au risque de se faire repérer par le personnel de la station indique peut-être qu'ils n'avaient pas de moyen de communication en direct... le fait que le 3eme homme ait traversé l'autoroute indique qu'ils avaient sans doute une bonne raison de laisser son véhicule sur le parking dans le sens du retour: lieu d'échange? lieu de dispersion?
Revenir en haut Aller en bas
KNombre de messages : 8642
Date d'inscription : 15/02/2009

MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Mer 16 Juin 2010 - 22:57

@Romain

Citation :
ad K: "ils ont tout fait pour que la vague 2 ressemble à la vague 1"

Vos le dit ds knack ici:
knack

Citation :Zo zijn er wel meer?

Ik denk in elk geval dat het fout zou zijn om alle feiten onder één noemerte willen plaatsen, en er de facto van uit te gaan dat ze allemaal hetzelfde doel hadden. Het is trouwens ook niet zeker dat de motieven achter de tweede reeks (1985) dezelfde waren als die achter de eerste reeks van twee jaar voordien. Bij de tweede reeks doen de daders hun uiterste best om een link te leggen met de eerste reeks. Dat op zich is al heel verwonderlijk. Welke crimineel haalt het in godsnaam in zijn hoofd
om zelf bewijzen na te laten, voor het feit dat hij bij veertien andere moorden betrokken is! Misschien was het de bedoeling door het verband te leggen, de angstpsychose die de eerste reeks meebracht uit te buiten, om zo het effect te versterken
. Maar waarom ze dat deden, is koffiedik kijken.
Revenir en haut Aller en bas
KNombre de messages : 8642
Date d'inscription : 15/02/2009

MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Sam 19 Juin 2010 - 10:36

Bon après toutes ces critiques je veux aussi donner une information en os à croquer.
 
 
Il y a le témoignage de David à chaud:
 
Pour les malheureux qui ont access aux deux versions enregistrées et qui l'ont vu quelques fois on constate que David dit dans l'émission de RTL:
 
Citation :
1.: après que ma soeur et mon pere sont abbatus ma mere crie "DAVID coure !!!"

il DESCEND et court dans la direction d'où ils viennent (la sortie de Delhaize et les balles lui siflent autour de lui et brisent aussi une vitre de delhaize....
 
Citation :
2.: Dans l'émission de la VTM David déclare qu'au moment où ils arrivent sur le parking celui ci était bondé et ils avaient juste trouvé une place à l'arrière du parking tout près du Mur

Ils prennent un caddy et ils DESCENDENT vers le delhaize
Pour les anciens et vieux briscards:
 
Il faut savoir que le parking de delhaize était en deux niveaux avec une difference de un mètre je pense , en entrant à droite il y avait un augmentation
(à confirmer )
 
 
1.:Si toutes ces infos sont correctes on peut donc concevoir que les TBW ce sont mis là -bas aussi car de -là ils avaient probalement accès au bois et aussi ils avaient une meilleure vue sur tout le parking et l'entrée de delhaize.
 
2.:La famille n'est pas abbatu à la sortie du delhaize mais plus tôt sur ce plateau surélèvé
 
3.: A leur arrivée les TBW avaient le même problème pour se garer , peut-être qq'un en sait plus
 
ou
 
4.:Il y avait déjà une voiture qui a laissé sa place à leur arrivée.
 
 
 
Ils nous faut retrouver la maquette que Troch a utilisée devant la commision parlementaire en 1997 et son discription filmée.
 
cm par cm


Dernière édition par K le Jeu 19 Sep 2013 - 15:07, édité 3 fois
Revenir en haut Aller en bas
michel-jNombre de messages : 2027
Date d'inscription : 17/01/2009

MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Sam 19 Juin 2010 - 12:36

Bien K !... D'où (peut-être) la justification de cette "Mercedès fantome" vue par les uns, niée par les autres... en fait; un coup classique pour se ménager une place à proximité d'un édifice à braquer; la voiture "mulet" !
Revenir en haut Aller en bas
KNombre de messages : 8642
Date d'inscription : 15/02/2009

MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Sam 19 Juin 2010 - 12:52

une autre piece de consistance:

Vos déclare qu'a l'endroit exacte ou des passants ont signalé le corps gisant sur le sol ils ont trouvé pendant les fouilles en 2005? ala houssiere des balles 9MM qui pourait être liées

à la premiere attaque sur Dekaise à Wavre
Revenir en haut Aller en bas
Cusmenne ClaudeNombre de messages : 1048
Date d'inscription : 23/10/2009

MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Sam 19 Juin 2010 - 12:55

exact, il fait aussi remarquer que ce ne sont pas des douilles d'armes de "chasseur", d'ou ,une possible "mise fin aux souffrances d'un blessé " ....toujours à prouver..!
Revenir en haut Aller en bas
deachNombre de messages : 443
Date d'inscription : 29/12/2007

MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Sam 19 Juin 2010 - 13:32

Il me semble que si on a trouvé des douilles de 9mm et si le gars a été achevé à cet endroit (vu les douilles retrouvées), on aurais retrouvé du sang sur place et sauf erreur de ma part il ne pleuvait pas ce jours là !!!
Revenir en haut Aller en bas
Cusmenne ClaudeNombre de messages : 1048
Date d'inscription : 23/10/2009

MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Sam 19 Juin 2010 - 13:37

en effet, reste à savoir quand ces douilles ont été retrouvées, ce ne sera ni le jour des faits, ni le lendemain....et si c'est lors des fouilles/pelleteuse suite au témoignage 20 ans plus tard, bonne chance...
Revenir en haut Aller en bas
michel
Admin
michel

Nombre de messages : 8070
Localisation : Bruxelles
Date d'inscription : 16/11/2005

MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Sam 19 Juin 2010 - 13:40

Les balles 9 mm ont été retrouvées après 20 ans. Les experts furent incapables de déterminer si elles avaient transpercé un corps.

_________________
"Ne rien nier à priori, ne rien affirmer sans preuve."
( Dr. Robert RENDU)
Revenir en haut Aller en bas
deachNombre de messages : 443
Date d'inscription : 29/12/2007

MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Sam 19 Juin 2010 - 13:42

Ils ont pus aussi mettre des douilles à cet endroit pour faire croire que ..... !!!

Autre hypothèse si le gars a été abattu à même le sol, avec du 9mm il me semble que ça le transperce de part en part et si c'est le cas, a t'ont retrouvé balles dans le sol ?
Revenir en haut Aller en bas
KNombre de messages : 8642
Date d'inscription : 15/02/2009

MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Sam 19 Juin 2010 - 13:42

Ds l'émission , le fait qu'ils ont trouvé des douilles m'avait frappé aussi car je suis aller sur place quand ils ont creusé et j'ai suivi l'info un peu et j'avais pas lu cela avant l'émission.


ils ont creusé les premières 20 cm sur une surface de 50 sur 50 mètres , je pense
ils avait trouvées des vieux bouts de vêtements ds la décharge /pente tout près ? il me semble que c'était tout.

peut-être que des carnaciers se sont partagés le "butin".

des "cochons sauvages" aiment bien un steak rôti non ?
Revenir en haut Aller en bas
césarNombre de messages : 107
Date d'inscription : 16/04/2010

MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   Sam 19 Juin 2010 - 13:42

Avez-vous remarquez cette différence entre RTL et VTM : l'adjoint au directeur, si j'ai bien compris, prend la fuite au moment ou un tueur l'oblige à ouvrir les caisses, comme une sorte de barrière hydraulyque pour l'accès à la caisse ne s'ouvre pas, il voit une opportunité pour s'échapper et il le fait. Cela c'est sur RTL. Sur VTM : il est coincé dans son bureau par deux des tueurs (or il dit bien sur RTL : que subitement LE tueur était là, j'étais pris comme un rat). Au moment de sortir du bureau, il s'échappe, un des tueurs tire sur lui au moment ou il glisse, cela lui sauvera la vie car il esquive ainsi la balle, il se relève et s'échappe avant que les tueurs ne puissent l'achever.

Soit y-a un truc que j'ai pas suivi et je dois faire une cure de vitamine c, soit y-a un gros bug dans les reconstitions, "bug" que j'imagine voulu, une telle différence dans un témoignage d'une victime n'est pas possible dans le cadre d'une reconstitution qui passe à la télé.

Quelqu'un a-t-il remarqué cela, qqn est-il d'accord ??
Revenir en haut Aller en bas
Contenu sponsorisé
MessageSujet: Re: Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI   

Revenir en haut Aller en bas
 
Critique des reconstructions de ALOST par VTM RTL-TVI
Revenir en haut 
Page 1 sur 2Aller à la page : 1, 2  Suivant
 Sujets similaires
-
» Un site critique sur Vassula et son oeuvre....
» Hans Kung critique le pape....
» Aborder la critique de la société en 4ème
» F critique Schéffé= (A-1) F critique Fisher, c koi ce "A" ?
» 4° Critique sociale

Permission de ce forum:Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
les tueries du Brabant :: PRESENTATION DES TUERIES DU BRABANT :: Les faits :: Alost, 9 novembre 1985-
Sauter vers: