les tueries du Brabant

forum sur les tueries du Brabant
 
AccueilAccueil  PortailPortail  FAQFAQ  S'enregistrerS'enregistrer  Connexion  

Partagez | 
 

 GILETS pareballes (volés chez Wittock)

Aller en bas 
Aller à la page : Précédent  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13  Suivant
AuteurMessage
MerovingienNombre de messages : 356
Date d'inscription : 23/06/2011

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Dim 3 Sep 2017 - 21:39

Politie volgde vals spoor in ‘terroristen’-moordzaak

In de moord op de man van de huisbewaarster van de firma Wittock-Van Landeghem te Temse, volgde de rijkswacht gisteren een spoor maar dat bleek na huiszoeking en confrontatie vals te zijn.

De toestand van Linda Van Huffelen, echtgenote van de vermoorde Jozef Broeders, is nog stationair. De vrouw ligt in de coma in het Pelikaanziekenhuis te Temse. De dokters zijn met het uur bezorgder om haar overleving. Wegens shoktoestand is bloedtransfusie onmogelijk. Haar rechterhand is verbrijzeld door een patroon die met loden bolletjes was gevuld. De rechterkant van haar gelaat is zwaar verminkt.  De dokters vrezen ook dat het driejarig kind een trauma opliep; wellicht van blijvende aard.

De onderzoekers menen met beroepsdoders te maken te hebben, alleen al door de manier waarop het geweer werd geschouderd toen op de buren werd gevuurd.

De firma Wittock-Van Landeghem werkte als vaker voor buitenlandse militaire instanties. Wellicht is daarin een spoor te vinden


Source: Het Nieuwsblad | 14 septembre 1983
Revenir en haut Aller en bas
MerovingienNombre de messages : 356
Date d'inscription : 23/06/2011

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Dim 3 Sep 2017 - 21:44

J'attend le retour de lesommetdumonde car il pourra peut-être nous éclairer sur l'information suivante. Quand même une Saab 900 Turbo à la filature? L'article en question date du 15 septembre 1983, donc avant les faits de Nivelles.

Moord op huisbewaarder te Temse -  Men kent waarschijnlijk de vluchtauto

Het onderzoek in de moord op Jozef Broeders, de huisbewaarder van het zeilbedrijf Wittock-Van Landeghem te Temse, vordert niet. Eén lichtpunt is wel dat men met vrij grote zekerheid weet welke auto de drie daders gebruikten. Het zou gaan om een zwarte Saab 900 Turbo.

Buurtbewoners die door één van de vluchtende daders nog beschoten werden, meenden dat de vluchtauto een Audi 100 was. Anderen spraken over een Citroën CX. Elders in Temse werd een ‘verdacht snelrijdende Ford’ gesignaleerd.

Intussen daagden twee getuigen op, die onafhankelijk van elkaar en met een tijdsverschil van een tiental minuten de op het fietspad langs de Gasthuisstraat fout geparkeerde auto hebben bekeken. Eén van hen keek zelfs nauwkeurig, omdat hij aan een lekke band dacht, waardoor het voertuig achtergelaten werd.

Beiden waren het erover eens dat het een zwarte Saab 900 Turbo was. Men is er bijna zeker van dat het ook deze auto was, waarmee de daders vluchtten. Men hoopt hiermee nadere informatie te krijgen, eventueel van mensen die de auto met drie inzittenden elders hebben opgemerkt, vóór of na het tijdsbestek van 2u – 2u30 zaterdagnacht. Er is immers nog niets bekend over de weg langs waar de daders vanuit Temse gevlucht zijn.

Anderzijds blijft men met vraagtekens. De daders namen toch een groot risico door hun auto fout geparkeerd op een invalsweg van Temse achter te laten. Tenzij ze enigszins met de omgeving bekend waren, vluchtten ze ook langs de moeilijkste weg.

Gezien de ongekende wreedheid waarmee de huisbewaarder werd gedood, vermoedt men dat het niet om ‘gewone’ inbrekers zou gaan. Er is dan nog het feit dat ze alle drie een kap over het hoofd hadden. Ofwel vreesden ze herkend te kunnen worden, ofwel namen ze een voorzorg om beslist niet nader beschreven te kunnen worden. Dan is er ook nog de waarschijnlijke belangstelling die ze hadden voor kogelvrije vesten.

De echtgenote van de vermoorde Jozef Broeders, Linda Van Huffelen, vecht nog steeds voor haar leven.


Source: Het Laatste Nieuws | 15 septembre 1983
Revenir en haut Aller en bas
guy mayeuNombre de messages : 1225
Date d'inscription : 30/08/2016

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Dim 3 Sep 2017 - 22:22


@Mérovingien,

merci pour ces articles.

Les témoins : ''bijna zeker'', ''presque surs'' donc pas affirmatifs

Citation lesommetdumonde :

''''Similitude sur le véhicule. Si vous parlez de la Saab. Vous vous trompez. La Saab n'était pas à la filature lors des faits.''

Citation lesommetdumonde :

''La Saab volée chez Jadot à Braine-l'Alleud n'était pas à la filature au moment des faits. Il n'y avait pas d'Audi, de citroën pas plus qu'un BMW. Je ne peux pas en dire plus. Mais vous pouvez vous renseigner, mais ne vous en tenez pas aux livres de journalistes ou au journaux.''

Cordialement merovingien
Revenir en haut Aller en bas
Quidam67Nombre de messages : 71
Date d'inscription : 17/03/2017

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Lun 4 Sep 2017 - 12:55

Afin d'y voir plus clair, j'ai une question concernant la Saab.
Elle a été volée à Braine-l'Alleud (chaussée d’Ophain 178) le 08/06/1983, le même jour que celui de la découverte de la Golf "Rabbit" démontée dans le bois de Hourpes.
==> A partir de quelle date, ce vol de voiture est-il attribué aux TBW dans les média?

Le vol des gilets à Temse (Tamise) a eu lieu la nuit du vendredi 09 au samedi 10/09/1983.  Càd 3 mois après le vol de la Saab.

Officiellement, les éléments qui relient le vol des gilets aux TBW sont l'utilisation du .22LR et de la Saab.
D'un côté on sait le peu de crédit apporté actuellement aux expertises balistiques faites sur les armes et munitions.  La thèse officiellement de l'utilisation du .22LR dans toutes les affaires suivantes Beersel (auberge du Chevalier, assassinat du concierge), Mons (assassinat d'un taximan), Braine-l'Alleud (vol de la Saab et chien tué de 11 coups de feu?!?), Temse et Nivelles (cambriolage nocturne du Colruyt avec assassinats, fussillade, fuite, re-fussillade,...); semble maintenant sujette à caution.
Ce qui pourrait indiquer que resterait seul la Saab comme lieu vers les TBW... donc si elle n'était pas à Temse...

Bref, on revient à la Saab.
Savoir à partir de quand ce véhicule est associé aux TBW dans la presse est une info intéressante.


Dernière édition par Quidam67 le Mar 5 Sep 2017 - 8:23, édité 1 fois
Revenir en haut Aller en bas
MerovingienNombre de messages : 356
Date d'inscription : 23/06/2011

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Lun 4 Sep 2017 - 14:18

Quidam67 a écrit:
Afin d'y voir plus clair, j'ai une question concernant la Saab.
Elle a été volée à Braine-l'Alleud (chaussée d’Ophain 178) le 08/06/1983, le même jour que celui de l'incendie de la Golf "Rabbit" dans le bois de Hourpes.
==> A partir de quelle date, ce vol de voiture est-il attribué aux TBW dans les média?
(...)
Bref, on revient à la Saab.
Savoir à partir de quand ce véhicule est associé aux TBW dans la presse est une info intéressante.

D'après mes recherches jusqu'à présent dans la presse flamande: le lundi 19 septembre 1983.
Revenir en haut Aller en bas
MerovingienNombre de messages : 356
Date d'inscription : 23/06/2011

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Jeu 7 Sep 2017 - 13:49

Dans la semaine suivant les faits de Tamise, la presse flamande n'a fait que de continuer de parler d'une Saab 900 Turbo noir comme voiture de fuite des tueurs de Tamise. Et pourtant lesommetdumonde nous dit qu'à Tamise il ne s’agissait pas de la Saab de Jadot. Quid?

Déjà directement après les faits de Nivelles les enquêteurs ont pensé à un lien entre Tamise et Nivelles. Les deux parquets, Termonde et Nivelles ont directement, le samedi 17 septembre 1983, tenu une réunion de concertation.

Verband met moord Temse?

Aanwijzingen over de daders van de moordpartij te Nijvel wijzen op een verband met de moord op huisbewaarder Jozef Broeders te Temse, net een week eerder. Het vermoeden is zo sterk dat het om dezelfde daders gaat, dat zaterdag nog overleg werd gepleegd tussen de gerechtelijke diensten van Dendermonde en Sint-Niklaas, met de collega’s te Nijvel.

Zoals bekend werd zaterdag voor acht dagen te Temse Jozef Broeders vermoord, de huisbewaarder van het zeildoekbedrijf Wittock-Van Landeghem, gevestigd aan de Gasthuisstraat te Temse. Wellicht betrapte hij inbrekers, die met ongehoorde brutaliteit hun aftocht verzekerden. In de conciërgewoning doorzeefden ze Jozef Broeders, Linda Van Huffelen werd eveneens beschoten. Zij werd voor dood achtergelaten. Linda Van Huffelen ligt intussen nog steeds in het ziekenhuis, bewusteloos en nog immer in levensgevaar.

De daders werden opgemerkt door buurtbewoners, dien van de schietpartij niets hadden gehoord, maar wel naar de fout geparkeerd auto van de daders keken. Zij werden onder schot genomen. Niet om hen af te schrikken, maar om hen te raken. Drie ‘kijkers’ konden tijdig wegduiken en bleven ongedeerd.

De daaropvolgende dagen werden de schaarse gegevens die tot de identificatie van de daders kunnen leiden, aangevuld met één concreet feit: de auto die bij de vlucht gebruikt werd, was een zwarte Saab 900 Turbo.

Een aantal gegevens van de schietpartijen te Temse en Nijvel zijn zó opvallend gelijkend, dat de gerechtelijke diensten ze beslist niet als toeval willen afdoen. Op beide plaatsen werden drie daders gezien. Zowel te Temse als te Nijvel werd gebruik gemaakt van een Saab 900 Turbo, te Temse als zwart beschreven, te Nijvel als donkerkleurig. De daders gingen telkens met ongehoorde brutaliteit tewerk. Op beide plaatsen werd ‘geschoten op alles wat bewoog’, zo zou men kunnen stellen. De buurtbewoners te Temse hebben geluk gehad, maar hadden net zoals het tankend echtpaar uit Ukkel gedood kunnen zijn.

Bij de inbraak en moord te Temse werd geen geld buit gemaakt. Wel werd in het bedrijf de verdwijning vastgesteld van zeven kogelvrije vesten. Het betrof exemplaren van een nieuwe kogelvrije vest, die in het zeildoekbedrijf ontwikkeld werd en uitgetest werd.


Source: Het Laatste Nieuws | 19 septembre 1983

Et voici un extrait d'un autre article du même jour du journal Het Laatste Nieuws concernant les faits de Nivelles et Tamise:

Temse

Even werd te Nijvel gedacht aan die moordnacht op zaterdag 10 september te Temse toen gangsters op dezelfde koelbloedige, niets ontziende manier conciërge Jozef Broeders, uit de Gasthuisstraat, vermoordden omdat hij hen betrapt had. Werd door getuigen toen ook niet een donkere Saab Turbo in de straten van Temse opgemerkt? Het gerechtelijk onderzoek door rijkswacht, B.O.B., politie en gerechtelijke politie zal moeten uitmaken of er mogelijk een verband bestaat tussen beide ‘aanslagen’.

Source: Het Laatste Nieuws | 19 septembre 1983
Revenir en haut Aller en bas
Quidam67Nombre de messages : 71
Date d'inscription : 17/03/2017

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Jeu 7 Sep 2017 - 14:36

Une réunion de concertation entre les parquets de Termonde et Nivelles dès le 17 septembre 1983, c'est très rapide.

Cela signifie qu'il n'y a pas eu le temps de faire des analyses balistiques … même si Dery était "très efficace" ;-)
De plus, la police n'avaient quasi pas de témoins directs. Le gendarme Lacroix grièvement blessé n'est certainement pas en état d'être interviewé dès le samedi. Cela ne laisse donc que les témoignages de l'équipe de la police de Braine-l’Alleud prise sous le feu dans la Fusillade au « Diable amoureux ».

C'est donc sur les éléments, tel que le nombre de bandits ainsi que sur ce qui est laissé sur places (dont principalement la Saab), que en quelques heures, le lien entre les 2 affaires a été établi.

Si la Saab n'était pas à Temse comme le dit "lesommetdumonde", sur quoi ont-ils pu faire le lien en si peu de temps?
Est-ce une information (« l'absence de la Saab à Temse ») pour nous mettre la puce à l'oreille que l'enquête était biaisée dès la source?

Bref comme le dit "Merovingien": Quid?
Revenir en haut Aller en bas
MerovingienNombre de messages : 356
Date d'inscription : 23/06/2011

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Ven 8 Sep 2017 - 14:37

Et ça se complique encore plus si on suit l'info de lesommetdumonde. D'après la presse flamande du 20 septembre 1983, la Saab de Tamise et de Nivelles auraient eu les mêmes jantes. Des témoins auraient vu une Saab noire à Tamise. Les enquêteurs de l'époque pensaient qu'il doit s'agir de la même voiture que celle qui fût abandonnée après les faits de Nivelles et que les témoins ont du confondre la couleur noire avec le bleu-gris foncé suite au manque de lumière en rue à Tamise.

Nog geen spoor van daders – Gangsterauto van Nijvel dezelfde als die van Temse

De auto die door de moordende inbrekers te Nijvel werd gebruikt, blijkt wel degelijk dezelfde te zijn als die gebruikt te Temse een week eerder. Zoals bekend hadden de onderzoekers tijdens het weekeinde reeds het sterke vermoeden dat de gangsters, die het bloedbad te Nijvel aanrichtten en de inbrekers die op 10 september te Temse de huisbewaarder van het textielbedrijf doodschoten en zijn echtgenote levensgevaarlijk verwondden, dezelfden zijn.

Aan de hand van details, zoals onder meer de lichtmetalen velgen van de Saab 900 Turbo, kwam men tot dit besluit. Het voertuig kon overigens nu goed bekeken worden, aangezien de daders het achterlieten te Eigenbrakel. Te Temse was de auto door getuigen als zwart bestempeld. Men acht het zeker mogelijk dat de donkerblauw-grijze Saab 900 te Temse als gevolg van de beperkte straatverlichting voor zwart werd gehouden.

Het onderzoek naar beide moordpartijen zal gecoördineerd verlopen tussen ale betrokken diensten van Rijkswacht en gerechtelijke politie. Men acht het vrij onwaarschijnlijk dat dezelfde auto door twee verschillende inbrekersbenden gebruikt werd, die daarenboven getuigen van hun daden zonder mededogen om het leven brengen.

Oproep parket

In verband met het onderzoek werd door het parket te Nijvel nog medegedeeld, dat de Saab twee reprodukties droeg van de officiële Belgische nummerplaat SX 676. In de koffer van de auto werd een metalen kakikleurige benzinehouder van 10 liter aangetroffen, waarin het jaartal 1977 gedrukt staat. De benzinetank is tevens voorzien van een metalen gietbek. Uit de auto hebben de gangsters bovendien nog het volgende gestolen:


 • een tweetonenhoorn met 6 volt-motoren;
 • een stel mistlampen van het merk Cibie;
 • een stereo-installatie ter waarde van 100.000 frank samengesteld uit een versterker, twee luidsprekers, een equalizer van het merk Jenssens en een autoradio van het merk Blaupunkt.

Wie inlichtingen hieromtrent kan verstrekken wordt verzocht zich in verbinding te stellen met de gerechtelijke politie van Nijvel, met de Rijkswacht of met de dichtstbijzijnde politie- of rijkswachtpost.

Source: Het Laatste Nieuws | 20 septembre 1983
Revenir en haut Aller en bas
guy mayeuNombre de messages : 1225
Date d'inscription : 30/08/2016

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Ven 8 Sep 2017 - 14:51

Bonjour Quidam,

Vous avez écrit :

''C'est donc sur les éléments, tel que le nombre de bandits ainsi que sur ce qui est laissé sur places (dont principalement la Saab), que en quelques heures, le lien entre les 2 affaires a été établi.

Si la Saab n'était pas à Temse comme le dit "lesommetdumonde", sur quoi ont-ils pu faire le lien en si peu de temps? ''

- Il y a, comme vous le faites remarquer, le nombre d'auteurs 3. La berline sombre
( conservons de la réserve ).

- Les tirs de calibre 12, et de 22 LR, mais c'est des calibres tellement courant, que ce n'est pas à
prendre en compte.
Ce qui l'est moins courant, c'est leur manière de l'utiliser :

Ils ne prennent pas la fuite dès que des coups de feu sont portés, même avec les cadavres à coté.
Ils tiennent la place, calmes, ils en sont maitre, non vulnérables.
A Nivelles, ils resteront 3 à 4 minutes au Colruyt après les échanges de tirs avec les gendarmes,
alors qu'ils avaient déjà exécuté le couple Fourez-Dewit juste avant.
Ils ne quittent les lieux qu'une fois leurs emplettes terminées, leur vol accompli.

- Dans ces emplettes, outre le café/huile d'olive/pralines, il y a du matériel de pro tel :
radio-talkie ( UZI ? ) et de l'autre des gilets pare-balles performants.

- De chaque coté, il y a un couple abattu

- De chaque coté, il y a une personne achevée sans aucune chance de survie
(Jozef Broeders et Marcel Morue ) et une personne qui survit à des tirs à la tête
( Linda Van huffelen et monsieur Lacroix )

Donc de chaque coté, un ''exterminateur'' et un '' raté de la gâchette ''

- Il y a surtout le rapprochement dans le temps ( 1 semaine )

- Les lieux ne sont pas proches, mais suite à la lecture de ''Het nieuwsblad'' du 14 Septembre 1983,
posté par Mérovingien en début de cette page et dont le titre est :

''Politie volgde vals spoor in ‘terroristen’-moordzaak'', on parle à ce moment de terrorisme,
donc la zone de recherche s'étend logiquement sur tout le pays.


Cordialement Quidam
Revenir en haut Aller en bas
MerovingienNombre de messages : 356
Date d'inscription : 23/06/2011

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Lun 11 Sep 2017 - 13:21

Encore un article de la presse flamande du 20 septembre 1983 concernant un possible lien entre les faits de Tamise et les faits de Nivelles.

Waren de moordenaars van Temse en Nijvel dezelfde?

Veel wijst erop dat de daders van de brutale schietpartij bij de Colruyt te Nijvel dezelfde waren als die van de moordpartij bij de firma Wittock-Van Landeghem te Temse vorige week. In Nijvel vielen drie doden, een rijkswachter en een echtpaar dat kwam tanken; in Temse stierf de man van de huisbewaarster, terwijl de huisbewaarster zelf ernstig gewond werd. In Nijvel verdween koffie en sterke drank, in Temse een aantal kogelvrije vesten. De Saab 900 Turbo die bij beide raids gebruikt werd blijkt dezelfde te zijn.

Prokureur des konings Deprêtre van Nijvel: “We hebben bitter weinig gegevens. De getuigen zijn gewond en hebben weinig gezien. Het ballistisch onderzoek is in een beginfase”. De rijkswacht kamde een camping en een bos uit bij Genappe. Het leverde niets op.

In de teruggevonden Saab lagen een Uzi-mitraillette en twee GP-revolvers (*) die de gangsters van de rijkswachters van de brigade Nijvel hadden afgenomen. De overvallers moeten de streek goed hebben gekend. Bij hun dolle vlucht vermeden ze alle grote kruispunten en politieversperringen in de richting van Eigenbrakel.

Gisteren waren de parketten van Nijvel en Dendermonde al van één ding zeker: de Saab was dezelfde in Temse en in Nijvel. Ook de wapens schenen van hetzelfde kaliber (.22LR en kaliber 12 jachtwapens) te zijn. Proeven worden uitgevoerd, onder meer met foto-analyse op de teruggevonden hulzen. In de Saab waren kogelgaten. Niet duidelijk is hoe die daar in kwamen. Wellicht vuurde de politie van Eigenbrakel bij een politieversperring. Ook de bloedvlekken in de wagen zijn nog niet ontleed. Zijn ze van het echtpaar dat aan de benzinepomp werd neergekogeld, van de stervende rijkswachter of van één van de gangsters die gewond raakte?

De wagen werd noch bij de overval te Temse noch bij de schietpartij in Nijvel geseind. Hij droeg een nummerplaat die toegekend was aan een andere Saab, die de gangsters langs de weg hadden gezien. De Saab werd uit de showroom van een garage gestolen te Eigenbrakel. Hij was nog niet verkocht en was nog niet in het verkeer gebracht.

Laatste zekerheid is dat ten minste één van de gangsters Frans sprak.

Met de slachtoffers van beide overvallen is het stationair. De gewonde rijkswachter en de gewonde politieman van Eigenbrakel stellen het redelijk goed. De vrouw van Jozef Broeders ligt nog steeds in de coma. Ze heeft vermoedelijk erge hersenletsels opgelopen.


Source: Het Nieuwsblad | 20 septembre 1983

(*) Une erreur dans l'article. Les deux GP's ne sont pas restés dans la Saab mais ont été emportés par les gangsters. Un des GP's a été retrouvé dans les sacs à Ronquières.
Revenir en haut Aller en bas
guy mayeuNombre de messages : 1225
Date d'inscription : 30/08/2016

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Lun 11 Sep 2017 - 20:14


Une similitude importante encore est à souligner entre les faits de Tamise et ceux de Nivelles,
et elle n'est pas banale selon moi, c'est que des 2 cotés ils ne sont partis avec le coffre-fort ou son contenu.

Cordialement
Revenir en haut Aller en bas
MerovingienNombre de messages : 356
Date d'inscription : 23/06/2011

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Lun 18 Sep 2017 - 14:53

Un article du 21 septembre 1983 faisant le lien entre Tamise, Nivelles, Genval et Wavre.

Onderzoek naar moorden van Temse en Nijvel wordt voortgezet

Terwijl vandaag rijkswachter Marcel Morue (31) te Nijvel met militaire eer wordt begraven, zoeken honderden kollega’s uit heel het land verder naar de moordenaars die sinds een paar maanden in ons land aan de slag zijn. Zekerheid heeft men thans reeds over de moordende raids te Temse en te Nijvel. Daar werden niet alleen dezelfde wapens gebruikt maar ook hetzelfde voertuig: een donkere Saab 900 Turbo die in april (*) uit een showroom van een garage gestolen werd.

De zaterdag teruggevonden wagen wees de speurders op vergelijkingspunten die bij vroegere ook al dodende overvallen waren opgevallen. Ook het vermoeden dat de gangsters zelf de donkere Saab hebben beschoten wort meer en meer aanneembaar.

De verwarring, die direkt na de moordpartij te Nijvel ontstond, was groot. Inmiddels kan al met zekerheid gezegd worden dat te Nijvel één wapen meer gebruikt werd dan in Temse, nl. een Magnum 357.

Deze moeilijk onder woorden te brengen moorden hebben de speurders doen terugdenken aan andere zaken waarmee merkwaardige vergelijkingspunten overeenkwamen. Zo kan men niet over het hoofd zien dat één van de meest extreme inzichten van de gangsters zijn: alle eventuele al dan niet toevallige getuigen opruimen. Dat was niet alleen zo te Temse maar ook te Nijvel.

Onmiddellijk gingen de vermoedens ook naar een overval bij een wapenhandelaar te Waver, waar de gangsters betrapt werden door een politiepatrouille. Toen werd ook een politieman afgemaakt door de nietsontziende gangsters. Een andere hold-up ligt de speurders nog vers in het geheugen. De eveneens dodelijke overval op de Delhaize te Genval waar de daders er met een Peugeot vandoor gingen. Ook werden dezelfde gangsters ervan verdacht een paar overvallen te hebben gepleegd op juweliers (**).

Maandag kwam uit Nijvel misschien een bruikbaar gegeven toen daar een autodiefstal werd gemeld van een BMW. De eigenaar van de BMW was in zijn kantoor. Het was hem al opgevallen dat een vrij grote blonde man met baard reeds een paar keer in de onmiddellijke buurt van zijn voertuig was geweest met een motorfiets. Toen hij zijn voertuig hoorde vertrekken, zag hij dezelfde man samen met een vrouw in het voertuig. Deze wagen werd later teruggevonden in Limal.

Opmerkelijk is dat een getuige een zeer goed gelijklopende persoonsbeschrijving gaf van een autodief tijdens een dodende overval op de wapenhandel te Waver in september 1982.

De speurhond die zaterdag een spoor volgde, hield plots in de nabijheid van een grote weg halt. Onmiddellijk werd uitgekeken naar een nieuwe autodiefstal of een onrustwekkende verdwijning van een andere bestuurder. Gelukkig bleken deze veronderstellingen onwaar te zijn. Dat bracht echter met zich mee dat de speurders gesterkt werden in hun overtuiging dat de gangsters zich inde streek ophielden en zeker bijzonder goed georganiseerd moeten zijn. In speurderskringen werd reeds de naam genoemd van een bekende Italiaanse autodief, waarop de Europese politiediensten reeds maanden jacht maken. (***)

De eerste taak die de honderden speurders over het hele land als opdracht hebben, is te zoeken naar iets dat in de richting van de daders moet wijzen. Men heeft ondanks menige tips nog geen enkel spoor van de doders. Is men reeds zeker dat dezelfde daders te Nijvel en te Temse aan het werk waren? Althans wordt minutieus nagegaan of de hulzen van Waver en Genval vergelijkingspunten hebben.


Source: Het Nieuwsblad | 21 septembre 1983

(*) Il s'agit d'une erreur. Le vol de la Saab a eu lieu le 8 juin 1983 et non pas en avril.

(**) Le journaliste fait référence a plusieurs attaques de bijouteries par les mêmes gangsters. Quelles attaques? Celle de Szymusik date du 1 decembre 1983, donc après la parution de cet article.

(***) Quelqu'un sait qui est cet Italien, voleur de voiture recherché par les services européens?
Revenir en haut Aller en bas
MerovingienNombre de messages : 356
Date d'inscription : 23/06/2011

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Mer 20 Sep 2017 - 15:51

Le 23 septembre 1983 il y a confirmation qu'il s'agit des mêmes armes à Tamise et Nivelles + lien avec Wavre.

Temse en Nijvel: zelfde moordenaars

Het staat nu vast dat de moordende overvallen op een jutefabriek te Temse en op het Colruyt-warenhuis te Nijvel door dezelfde niets ontziende gangsters zijn gepleegd. De wapens waarmee de slachtoffers werden afgemaakt zouden afkomstig zijn van een andere dodelijke raid op wapenhandelaar Dekaise te Waver. Daar werden de gangsters verrast door een toevallige voorbijkomende politiepatrouille. Eén van de agenten werd ook daar tijdens een vuurgevecht gedood. Momenteel worden nog andere zaken onderzocht waarbij dezelfde gangsters zouden kunnen betrokken zijn.

Dat het om dezelfde daders ging, vermoedde men al toen bleek dat zowel te Temse als te Nijvel gebruik werd gemaakt van een donkerkleurige Saab 900 Turbo. Die zekerheid moest echter komen van een onderzoek dat de twee aangestelde wapendeskundigen minutieus voerden. (*) Zij zijn tot het besluit gekomen dat dezelfde wapens gebruikt werden in beide gevallen. Te Nijvel werden liefst vijf verschillende wapens van verschillend kaliber gebruikt.

Eén van deze wapens zou ook gebruikt zijn geweest te Waver in september van vorig jaar toen de politieman werd doodgeschoten. In gerechtelijke kringen zit men echter met de handen in het haar omdat buiten de twee gegevens, voertuig en wapens, verder geen enkele element naar de daders wijst.

Onschuldige mensen werden zonder mededogen afgemaakt met verschillende salvo’s. Sommigen van hen hadden niet minder dan vier verschillende kogels in hun lichaam. De meeste daarvan werden rakend (met de loop tegen het lichaam) afgevuurd. Komt daarbij ook nog dat verscheidene gewonden geraakt werden door patronen ‘Chevrotines’ waarin zich per patroon 12 loodjes met een doorsnee van 8,8 mm bevinden, die verschrikkelijke verwondingen teweegbrengen.

De toestand van de huisbewaarster Linda Van Huffelen (26) uit Temse is nog steeds zorgwekkend. De vrouw is nog in een diepe comateuze toestand in het pelikaanziekenhuis te Temse.

De twee zaken worden gekoördineerd door de onderzoeksrechters Serrus van Dendermonde en Wezel te Nijvel.


Source: Het Nieuwsblad | 23 septembre 1983

(*) les deux experts étaient Pletinckx (qui a entre autre investigé le meurtre sur Vandeuren) et Claude Dery.
Revenir en haut Aller en bas
CS1958Nombre de messages : 3169
Age : 59
Localisation : LILLE
Date d'inscription : 26/05/2011

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Mer 20 Sep 2017 - 16:25

Merovingien a écrit:
Le 23 septembre 1983 il y a confirmation qu'il s'agit des mêmes armes à Tamise et Nivelles + lien avec Wavre.

Temse en Nijvel: zelfde moordenaars

Het staat nu vast dat de moordende overvallen op een jutefabriek te Temse en op het Colruyt-warenhuis te Nijvel door dezelfde niets ontziende gangsters zijn gepleegd. De wapens waarmee de slachtoffers werden afgemaakt zouden afkomstig zijn van een andere dodelijke raid op wapenhandelaar Dekaise te Waver. Daar werden de gangsters verrast door een toevallige voorbijkomende politiepatrouille. Eén van de agenten werd ook daar tijdens een vuurgevecht gedood. Momenteel worden nog andere zaken onderzocht waarbij dezelfde gangsters zouden kunnen betrokken zijn.

Dat het om dezelfde daders ging, vermoedde men al toen bleek dat zowel te Temse als te Nijvel gebruik werd gemaakt van een donkerkleurige Saab 900 Turbo. Die zekerheid moest echter komen van een onderzoek dat de twee aangestelde wapendeskundigen minutieus voerden. (*) Zij zijn tot het besluit gekomen dat dezelfde wapens gebruikt werden in beide gevallen. Te Nijvel werden liefst vijf verschillende wapens van verschillend kaliber gebruikt.

Eén van deze wapens zou ook gebruikt zijn geweest te Waver in september van vorig jaar toen de politieman werd doodgeschoten. In gerechtelijke kringen zit men echter met de handen in het haar omdat buiten de twee gegevens, voertuig en wapens, verder geen enkele element naar de daders wijst.

Onschuldige mensen werden zonder mededogen afgemaakt met verschillende salvo’s. Sommigen van hen hadden niet minder dan vier verschillende kogels in hun lichaam. De meeste daarvan werden rakend (met de loop tegen het lichaam) afgevuurd. Komt daarbij ook nog dat verscheidene gewonden geraakt werden door patronen ‘Chevrotines’ waarin zich per patroon 12 loodjes met een doorsnee van 8,8 mm bevinden, die verschrikkelijke verwondingen teweegbrengen.

De toestand van de huisbewaarster Linda Van Huffelen (26) uit Temse is nog steeds zorgwekkend. De vrouw is nog in een diepe comateuze toestand in het pelikaanziekenhuis te Temse.

De twee zaken worden gekoördineerd door de onderzoeksrechters Serrus van Dendermonde en Wezel te Nijvel.


Source: Het Nieuwsblad | 23 septembre 1983

(*) les deux experts étaient Pletinckx (qui a entre autre investigé le meurtre sur Vandeuren) et Claude Dery.


@ Mérovingien, j'aimerais simplement savoir vous considérez que certains faits attribués aux tueries du Brabant wallon n'en sont pas. En arrière-plan, la question est évidemment la suivante : est-ce que certaines personnes sont susceptibles de témoigner sans vouloir pour autant porter le chapeau pour des faits totalement étrangers et nettement plus grave ? Merci par avance de votre réponse. Sincères salutations.
Revenir en haut Aller en bas
arthur29923Nombre de messages : 259
Date d'inscription : 08/07/2015

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Jeu 21 Sep 2017 - 4:34

c est intéressant cette histoire de saab ,elle est la puis pas la .
un peu comme les armes a ronquiere en 85 ensuite en 86
et le pistolet a la bolognese qui est le "bon" et puis non
comme le ruger

ça fait penser a l ecole un eleve vole un stylo et le mets dans le cartable d un autre
l autre s en aperçoit et casse le stylo dans le cartable du premier.
 qui va porter le chapeau?

les uns incriminent les autres et vis versa
Revenir en haut Aller en bas
MerovingienNombre de messages : 356
Date d'inscription : 23/06/2011

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Mar 26 Sep 2017 - 12:55

CS1958 a écrit:
@ Mérovingien, j'aimerais simplement savoir vous considérez que certains faits attribués aux tueries du Brabant wallon n'en sont pas. En arrière-plan, la question est évidemment la suivante : est-ce que certaines personnes sont susceptibles de témoigner sans vouloir pour autant porter le chapeau pour des faits totalement étrangers et nettement plus grave ? Merci par avance de votre réponse. Sincères salutations.

Je l'ignore CS1958. C'est lesommetdumonde - qui me semble très bien informé sur certain points - qui nous a signalé que les faits de Tamise sont à extraire de la liste des faits TBW. D'après lui/elle la Saab (volée de Jadot) n'a pas été repérée à la filature de Tamise. Il/elle a aussi signalé la longue durée d'intervention des gendarmes. C'est pourquoi j'ai cherché plus de renseignements sur les faits de Tamise. Je me suis levé de ma chaise de bureau et j'ai passé plusieurs heures dans les archives de journaux. C'est comme cela que j'ai découvert les articles de presse flamande repris ci-dessus. Je constate que d'après cette presse (mais qui peut très bien être mal informée - je n'ai pas trop confiance dans les journalistes), des témoins auraient vu la Saab de Nivelles à la filature. Je constate aussi que le lien Tamise-Nivelles à été fait très rapidement, c-à-d directement après les faits de Nivelles.

J'espère le retour de lesommetdumonde pour nous éclairer sur ces points. Il/elle me semble très sincère.

Sur base des différents articles repris ci-dessus et sur le site BVN, on peut tisser l'historique suivant des liens entre les différents faits TBW:
 • en janvier 1983 le lien est fait entre Wavre et Maubeuge;
 • entre 17 et 23 septembre 1983 le lien est fait entre Wavre, Genval, le vol de la Saab, Tamise et Nivelles;
 • le 8 octobre 1983 le lien est fait entre Mons, Hal, Tamise, Nivelles et Ohain;
 • le 10 octobre 1983 le lien est fait entre Nivelles, Ohain et l'attaque du Delhaize de Beersel;
 • en février 1984 le juge Wezel fait le lien entre Genval, Plancenoit, Uccle, Hal, Houdeng-Goegnies, le vol de la Saab, Tamise, Nivelles, Ohain, Beersel, Anderlues;
 • en avril 1986 le lien est fait entre Braine-l'Alleud, Overijse et Alost;
 • en novembre 1986 après la pêche à Ronquières le lien est aussi fait avec Dinant.
Revenir en haut Aller en bas
Quidam67Nombre de messages : 71
Date d'inscription : 17/03/2017

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Mar 26 Sep 2017 - 13:38

Voila un beau travail d'analyse de documents.
Merci Merovingien!!!

Il faudrait compléter cette historique avec la date de lien entre les 2 vagues. Si la liste est juste, cette date doit être après avril 1986.

A propos d'avril 1986, étonnant qu'il ait fallu plus de 4 mois pour faire le liens entre Braine-l'Alleud, Overijse et Alost, 3 attaques forts similaires.
Surtout mis en parallèle avec la quasi instentanéité de l'établissement du liens entre des faits si différents que sont Tamise et Nivelles.

Revenir en haut Aller en bas
CS1958Nombre de messages : 3169
Age : 59
Localisation : LILLE
Date d'inscription : 26/05/2011

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Mar 26 Sep 2017 - 13:57

Merovingien a écrit:
CS1958 a écrit:
@ Mérovingien, j'aimerais simplement savoir vous considérez que certains faits attribués aux tueries du Brabant wallon n'en sont pas. En arrière-plan, la question est évidemment la suivante : est-ce que certaines personnes sont susceptibles de témoigner sans vouloir pour autant porter le chapeau pour des faits totalement étrangers et nettement plus grave ? Merci par avance de votre réponse. Sincères salutations.

Je l'ignore CS1958. C'est lesommetdumonde - qui me semble très bien informé sur certain points - qui nous a signalé que les faits de Tamise sont à extraire de la liste des faits TBW. D'après lui/elle la Saab (volée de Jadot) n'a pas été repérée à la filature de Tamise. Il/elle a aussi signalé la longue durée d'intervention des gendarmes. C'est pourquoi j'ai cherché plus de renseignements sur les faits de Tamise. Je me suis levé de ma chaise de bureau et j'ai passé plusieurs heures dans les archives de journaux. C'est comme cela que j'ai découvert les articles de presse flamande repris ci-dessus. Je constate que d'après cette presse (mais qui peut très bien être mal informée - je n'ai pas trop confiance dans les journalistes), des témoins auraient vu la Saab de Nivelles à la filature. Je constate aussi que le lien Tamise-Nivelles à été fait très rapidement, c-à-d directement après les faits de Nivelles.

J'espère le retour de lesommetdumonde pour nous éclairer sur ces points. Il/elle me semble très sincère.

Sur base des différents articles repris ci-dessus et sur le site BVN, on peut tisser l'historique suivant des liens entre les différents faits TBW:

 • en janvier 1983 le lien est fait entre Wavre et Maubeuge;
 • entre 17 et 23 septembre 1983 le lien est fait entre Wavre, Genval, le vol de la Saab, Tamise et Nivelles;
 • le 8 octobre 1983 le lien est fait entre Mons, Hal, Tamise, Nivelles et Ohain;
 • le 10 octobre 1983 le lien est fait entre Nivelles, Ohain et l'attaque du Delhaize de Beersel;
 • en février 1984 le juge Wezel fait le lien entre Genval, Plancenoit, Uccle, Hal, Houdeng-Goegnies, le vol de la Saab, Tamise, Nivelles, Ohain, Beersel, Anderlues;
 • en avril 1986 le lien est fait entre Braine-l'Alleud, Overijse et Alost;
 • en novembre 1986 après la pêche à Ronquières le lien est aussi fait avec Dinant.Houdeng-Goegnies attribué aux Borains au nom de la même logique du "lien" avec le résultat que l'on connait. Question
Revenir en haut Aller en bas
ChronosNombre de messages : 780
Date d'inscription : 08/05/2013

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Ven 29 Sep 2017 - 12:48

Quidam67 a écrit:
Voila un beau travail d'analyse de documents.
Merci Merovingien!!!

Il faudrait compléter cette historique avec la date de lien entre les 2 vagues.  Si la liste est juste, cette date doit être après avril 1986.

Le lien balistique entre les attaques du 27 septembre 1985 et les faits de la première vague était déjà établi en date du 3 octobre 1985 comme l'atteste ce PV.Revenir en haut Aller en bas
KNombre de messages : 8121
Date d'inscription : 15/02/2009

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Ven 29 Sep 2017 - 15:20

P.V. voir Dupont & Ponssaers pag 140+

mais

un J.I. doit instruire à charge et à decharge

après avoir lier tout et fait la bande (des borains) il faut savoir que le J.I. Troch a écrit au J.I. Lacroix

Revenir en haut Aller en bas
KNombre de messages : 8121
Date d'inscription : 15/02/2009

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Ven 29 Sep 2017 - 15:25

le juge Troch écrit en Français avec Capitales ,Points et Virgules à sa place que j'essaie de reproduire ici

Citation :

Citation :
Tibunal de première instance
Dendermonde

Cabinet du Juge d’Instruction
F. Troch
                                                                               9330-Dendermonde , le 27/07/1987
A Monsieur le Juge d’Instruction Lacroix de et à Charlerloi

Cher collègue

Renvoyant à votre lettre du 23/07/1987 , j’ai l’honneur de confirmer que le dossier
en cause des faits à Aalst du 9/11/85 ne contient aucun élèment utile en cause
de Cocu ,Vittorio, Bouaroudj,Estievenart et Debruyn
.

La même chose est valable en ce qui concerne le dossier en rapport avec les faits
à Tamise du 10/9/83 qui est également instruit par mon office.

Pour être complet je peux ajouter que ces dossiers ne comportent pas non plus
d’elements utiles concernant les faits de 1982 et de 1983 qui sont instruits par vous
.

Veuillez agréer , cher Collègue , le témoignage de ma consideration sincère et distinguée.

Le Juge d’Instruction ,

Sé/ F. Troch.


d'ailleurs l'acte d'accusation des borains ne contient rien pour TAMISE


pour alost je dois verifier>>Rien sur la deuxième vague . ni braine ni overijse ni alost que je trouve

http://tueriesdubrabant.winnerbb.com/t1513p50-acte-d-accusation-filiere-boraine

donc une année après Ronquieres le salade de  DERY et la création du TBW est en dé-confiture

et en plus le 15 janvier 1988

c'est DERY lui même qui a l'ouverture du procès des borains vient accourir avec le J.I Schlicker (cellule MENDEZ! et le Goff. :

patatras:  Cc'est le pistolet ds la sauce bolognaise de boubou


patatras qqs semaines après c'est pas vrai on se trompe


alors lier toutes ces affaires  c'est Monter une mayonnaise

il faut defaire et repenser à ce que POSTAL Candidus a declaré avant le meurte de CAMS (juste après Van CAMP ?)

le centre des affaires TBW (1 vague) n'est pas Nivelles mais le guest -book des clients de 3CC


donc

1. Sortons Tamise : d'ailleurs au comm. parlem 2 d'un ancien chef du ESI semble avoir déclaré que c'est possiblement une affaire d'espionage industriel

2. sortons les gilets de Tamise  soi -disant utilisées à Nivelles >lit ds le même dossier de l'accusation des borains  la description des mouvements du seul gendarme survivant > réaction ?

3.à retrouver et aussi 2- 3 articles de Humo à laquelle  le parlementaire "Anciaux" fait echo avec une question sur Tamise

4. note que des dizaines de douilles sont trouvés sur place à Nivelles et que des voisins n'ont pas entendus qqs chose et pire n'ont jamais été interrogés !

5 Nivelles-3cc se passent de nuit puis Beersel 2 et Anderlues de nouveau en soirée

6 deuxième vague

si on croit encore que braine 2 et overijse sont fait par le même equipe il y a des doutes pour moi que Alost est faite par le même groupe

la voiture retrouvé à houssiere n'était pas celle de l'attaque et sommet déclare même qu'il n'est pas retrouvé du tout.

le golf de housiiere que on a retrouve était proche du feu où on avait trouvé par hasard le matin même des cheques moitié brulés  de Overijse ou Braine > on veut créer un lien entre Alost et braine- overijse mais c'est faux

Revenir en haut Aller en bas
KNombre de messages : 8121
Date d'inscription : 15/02/2009

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Ven 29 Sep 2017 - 16:32

Revenir en haut Aller en bas
MerovingienNombre de messages : 356
Date d'inscription : 23/06/2011

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Lun 23 Oct 2017 - 23:41

@lesommetdumonde: quel est votre avis sur la piste Bonkoffsky pour Tamise?
Revenir en haut Aller en bas
arthur29923Nombre de messages : 259
Date d'inscription : 08/07/2015

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Jeu 9 Nov 2017 - 17:21


https://fr.wikipedia.org/wiki/Patrick_Haemers
Patrick Haemers

Patrick Haemers est le fils de Liliane et Achille Haemers, et le frère d'Eric Haemers. Patrick Haemers est issu d'un milieu aisé, son père était dans l'agriculture textile en Flandre-Occidentale, domaine dans lequel il gagna beaucoup d'argent. C'est dans le milieu des night-clubs fréquentés par des « fils de riches » que Patrick Haemers va être en contact avec le milieu de la drogue.

pour info

Dès le début des années 1960, l'élasthanne s'est répandu dans l'industrie textile.
En 1970, l'élasthanne (lycra) s'est introduit dans le marché des vêtements de sport, d'abord dans le domaine du cyclisme, puis de la gymnastique et de la danse.
Dans les années 1980, son usage s'est élargi à d'autres vêtements comme les pantalons dits stretch, composés de toile de coton (éventuellement en Denim pour les Jeans),

Élasthanne et fétichisme sexuel

L'apparence de seconde peau et le côté agréable au toucher des tissus comprenant de l'élasthanne a provoqué un effet de fétichisme sexuel lié à cette matière.

https://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89lasthanne
Revenir en haut Aller en bas
arthur29923Nombre de messages : 259
Date d'inscription : 08/07/2015

MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   Ven 10 Nov 2017 - 23:24


http://www.bendevannijvel.com/forum/viewtopic.php?id=1130

Nihoul is ook een oude bekende van vader Achilles Haemers, die hij heeft leren kennen in 1974 in de maatschappij Confortex

Nihoul est aussi une vieille connaissance du père Achilles Haemers, qu'il a appris en 1974 dans la société Confortex
Revenir en haut Aller en bas
Contenu sponsorisé
MessageSujet: Re: GILETS pareballes (volés chez Wittock)   

Revenir en haut Aller en bas
 
GILETS pareballes (volés chez Wittock)
Revenir en haut 
Page 11 sur 13Aller à la page : Précédent  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13  Suivant
 Sujets similaires
-
» Crise chez mes beaux parents :-(
» Ma visite chez l'endocrinologue Echographie, Scintigraphie,
» 1er rendez vous chez l'orthophoniste
» Constipation chez bébé
» comment être sure que l' énergie que je puise chez mon amie ne lui fais aucun mal ?

Permission de ce forum:Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
les tueries du Brabant :: LES TUEURS: INDICES, PROFILAGE, PORTRAITS ROBOTS... :: Eléments matériels , indices :: Armes et munitions-
Sauter vers: